Statystyki pochodzące od Kantar Insights –  firmy zbierającej dane, pokazują iż coraz więcej osób utożsamia się z tak zwaną dietą „fleksitariańską” – czyli polegającą na regularnym omijaniu posiłków zawierających nabiał i mięso, pomimo spożywania ich w dalszym ciągu.  Według statystyk 92% zaserwowanych wegańskich posiłków w Wielkiej Brytanii w 2018 roku zostało zjedzonych przez osoby nadal jedzące mięso, lecz starające się go unikać regularnie z różnych powodów.

Według Kantar ankietowani wybierają posiłki roślinne średnio trzy razy w tygodniu i z racji tego, że ta grupa konsumentów cały czas rośnie, a weganie wcale nie są grupą najczęściej spożywającą produkty roślinne. Rosie Bambaji – handlowiec produktami roślinnymi Sainsbury, sieci marketów w Wielkiej Brytanii, mówi, że starają się znaleźć jak najwięcej opcji roślinnych by sprostać popytowi na tego typu produkty.

Weganizm rośnie w siłę i to nie tylko pośród wegan, lecz również osób, które z takich czy innych powodów rezygnują chociaż częściowo ze zjadania zwierząt, to dobry znak i ogromny krok naprzód w kierunku poprawy warunków życia na naszej planecie.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *