No to mamy niedzielę, chyba najgorszy dzień weekendu bo już jesteśmy przepełnieni myślą (przynajmniej ci, którzy pracują od poniedziałku do piątku), że jutro trzeba iść do pracy. W sobotę oraz dzisiaj zacząłem dzień od pysznej owsianki, śledzący mnie na Instagramie na pewno ją widzieli, uwielbiam takie owocowe owsianki, są niesamowicie pyszne oraz pełne witamin, jedyny problem to taki, że zajmują nieco więcej czasu w przygotowaniu:)

Jak widzicie przygotowałem do niej świeże owoce, i tu właśnie występuje problem, o którym chciałbym wspomnieć. Wybierając się do typowego marketu w Wielkiej Brytanii widać wszystkie owoce zapakowane w plastikowe pojemniki, choć wszystkie tak naprawdę ulegają recyclingowi to jednak wiemy jak wygląda to w praktyce – mało która firma przetwarza plastiki ponownie, gdyż pojemniki nie są przezroczyste i tym samym zmniejszają sprzedaż danego produktu (tak jak robi to coca-cola na przykład). Jednak dlaczego nie można by zapakować tych owoców w papierową lub chociaż semi-papierową torebkę, albo chociaż warzyw (wiadomo, owoce mogą przemoknąć), nie nie byłby to znacznie lepszy pomysł?

Dzisiaj pierwszy raz w życiu spędziłem tyle czas na nauce, jest godzina 13:30, a ja ślęczę nad materiałami od blisko 3 godzin, dlatego zrobiłem sobie małą przerwę by zrobić ten wpis, a głównie też dlatego, że za każdy razem gdy wrzucę zdjęcie pizzy pytanie mnie o przepis na ciasto, oto więc ono – mięciutkie pyszne ciasto do pizzy, wysokokaloryczne oczywiście:)

 

Składniki:

3/4 szklanki ciepłej wody (można użyć niesłodzonego mleka sojowego)
2 szklanki mąki
Pół łyżeczki cukru
Łyżeczka suchych drożdży
Pół łyżeczki soli
Łyżka oregano
2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Do wody dodajemy drożdże oraz cukier, dokładnie mieszamy i przykrywamy szmatką na 15-20 minut (do czasu aż na wierzchu powstanie pianka, jeśli jej nie będzie to znaczy, że drożdże się nie przyjęły). Mąkę mieszamy z solą oraz oregano, następnie wlewamy drożdże oraz oliwę z oliwek i wyrabiamy ciasto podsypując lekko mąką jeśli jest zbyt klejące, zbijamy w kulę, odkładamy w ciepłe miejsce, przykrywamy szmatką i czekamy aż podwoi objętość.

Rozkładamy ciasto na blaszce, robimy dziurki widelcem i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 5 minut, następnie wyjmujemy, wrzucamy 5kg warzyw i spowrotem do piekarnika aż będzie gotowe:).

Mam nadzieję, że będzie Wam smakować, pamiętajcie o podsypywaniu mąką, ciasto nie może się kleić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *