Hit sezonu i mojej lodówki (niestety bardzo krótki bo szybko zjedzony) czyli bezsernik cytrynowy, w przypadku użycia odpowiednich składników również bezglutenowy:), jakby tego było mało – słodzony erytrytolem oraz bez pieczenia:P.

Składniki (na 12 porcji):
Spód:
100 g namoczonych wcześniej daktyli
40 g pasty kokosowej
100 g orzechów (nerkowce, włoskie, laskowe)
3 łyżki kakao
2 łyżki syropu z agawy
Masa bezserowa:
6-8 łyżek erytrytolu, zależnie od upodobania
1 puszka mleka kokosowego, twarda część
500 g wegańskiego sera mascarpone (np Schlagfix)
3 łyżeczki agaru
Sok z jednej cytryny
Wegańska cytrynowa galaretka
Wegańska galaretka na wierzch + kilka plasterków cytryny

Jak przygotować?

1. Wszystkie składniki na spód zmiksuj na lepką masę, foremkę (20 cm średnicy) wysmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia, następnie gotową masę równomiernie wyłóż na spodzie foremki.
2. Ubij serki mascarpone na gładką masę, mleko kokosowe rozpuść w garnuszku z 3 łyżeczkami agaru i zagotuj. Dodaj zagotowane mleko z agarem do mascarpone i zmiksuj na gładką masę.
3. Galaretkę rozpuść w połowie zalecanej do życia wody z opakowania, dodaj do masy i zmiksuj, następnie dodaj sok z cytryny oraz erytrytol i ponownie zmiksuj.
4. Tak przygotowaną masę wylej na spód ciasta i włóż do lodówki do stężenia.
5. Gdy masa już stężeje czas na galaretkę na wierzchu – rozpuść opakowanie wegańskiej galaretki w 350 ml wody i wylej na masę, wstaw do lodówki na około godzinę lub aż galaretka stężeje.

Wartości odżywcze w jednej porcji według serwisu Cronometer:

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów to serdecznie zapraszam do e-booka z przepisami oraz artykułami na podstawie badań naukowych – #wegańskifitness – wszystkie przepisy posiadają wyszczególnione makro-składniki oraz wartość kaloryczną w porcji, kliknij na zdjęcie poniżej, to tylko 29.90 zł, a kupno e-booka wesprze dalszą twórczość oraz azyl dla świń Chrumkowo:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *