Wędrując po czeluściach Internetu natrafiłem na przepiękne zdjęcie ciasta z borówkami kanadyjskimi (takimi wielkimi jagodami) i musiałem niemal od razu pognać po jagody do sklepu i je upiec. Oczywiście ja jak to ja, zabrakło mi składników, przepis pozmieniałem i użyłem nie tego cukru co potrzeba (miałem tylko nierafinowany) ale ciasto i tak wyszło i jest naprawdę pyszne! Jest to oczywiście ciasto, więc nie spodziewajcie się czegoś ultra zdrowego w nim oprócz wyżej wspomnianych jagód:)

Składniki (na 8 porcji):

Mokre:
3/4 szklanki mleka roślinnego (ja użyłem Oatly Barista bo takie miałem:P)
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 łyżki oleju roślinnego
Sok z połowy cytryny oraz starta skórka z niej (UWAGA, najlepiej kupić organiczne cytryny, bez wosku)
1/2 szklanki jogurtu roślinnego
Suche:
2 szklanki mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
200 g jagód (borówek kanadyjskich lub podobnych)

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyłóż foremkę do chleba papierem do pieczenia dobrej jakości, wymieszaj wszystkie mokre składniki w misce i odłóż. W osobnym naczyniu wymieszaj suche składniki oprócz jagód, następnie przesyp suchą miksturę do mokrej i wymieszaj. Gdy całość będzie jednolita dodaj 3/4 jagód i delikatnie wymieszaj. Wylej ciasto do formy, resztą jagód poukładaj na wierzchu i piecz w centralnej części piekarnika przez 50-60 minut lub aż wbita wykałaczka w ciasto będzie sucha.

P.S. W związku z pytaniami keksówka, której użyłem ma na górze szerokość 11 cm i długość 21 cm, na spodzie 9 i 18:)

Pokrój ciasto dopiero jak całkowicie ostygnie. Smacznego:)

Wartości odżywcze w jednej porcji według serwisu Cronometer:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *