Dzisiaj przepis ciekawy i bardzo prosty, możemy przygotować go na kilka dni, z tym tylko, że kuskus oczywiście za każdym razem robimy na świeżo (to jednak jest bardzo proste, w końcu zalewa się go tylko wodą w ilości 160 ml na każde 100 g), interesujące połączenie wytrawnego i słodkiego smaku, dzięki rodzynkom. Potrawa również uprzyjemnia spożywanie jarmużu, który jest potężną bombą witaminową – wystarczy spojrzeć na wartości odżywcze.

Składniki (na 5 porcji):

400 g kuskusu
2 puszki ciecierzycy
1 puszka czarnej fasoli
1/2 szklanki orzeszków piniowych
1 szklanka rodzynek
2 łyżki oliwy z oliwek
2 cienko pokrojone ząbki czosnku
150 g jarmużu
Sól i pieprz do smaku
Czarny sezam do posypania kuskusu

Jak przyrządzić?

1. Na dużej patelni podsmaż orzeszki piniowe na niskim ogniu by lekko się zarumieniły, często mieszaj by ich nie przypalić, po 3-4 minutach przełóż na talerzyk. W międzyczasie przygotuj kuskus według informacji na opakowaniu (100 g kuskusu zalej 160 ml gotującej się wody i przykryj na 10 minut).

2. Podgrzej oliwę na dużej patelni na średnim ogniu, dodaj czosnek i podsmażaj przez minutę. Następnie dodaj rodzynki, ciecierzycę, fasolę, jarmuż oraz przyprawy, gotuj co jakiś czas mieszając aż jarmuż zmięknie.

3. Wyłóż kuskus na talerz i posyp czarnymi ziarnami sezamu, dodaj jarmuż z ciecierzycą i posyp go orzeszkami piniowymi przygotowanymi wcześniej.

Wartości odżywcze w jednej porcji według serwisu Cronometer:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *