W środowisku anty-wegan panuje irracjonalne oczywiście przekonanie, iż mężczyźni nie jedzący mięsa są niemęscy oraz zniewieściali, pomijając zupełnie aspekt logiczny w tym założeniu (można się przecież zastanowić co jest bardziej męskie – płacenie komuś za zabicie bezbronnej istoty i udawanie, że taka czynność jest humanitarna, czy obrona takich istnień i pomimo przeciwności świata trwanie przy tym?) w 2014 roku opublikowano bardzo ciekawe badanie – w Turcji wydobyto ciała 53 osób,  w tym 22 gladiatorów by przeanalizować ich styl życia oraz – dietę.

Kim byli gladiatorzy? To uzbrojeni wojownicy, którzy walczyli na arenach starożytnego Rzymu w celach zapewnienia rozrywki, część z nich była ochotnikami, którzy chcieli poprawić swój status społeczny, jednak zdecydowana większość z nich posiadała status niewolnika, walczyli między sobą lub z dzikimi zwierzętami. Wykazywali się ogromną siłą, legendy o nich krążą do dzisiaj, kręci się o nich filmy, a w dawnych czasach ci, którzy wykazywali się największym duchem walki żyją wiecznie w dziełach sztuki. Można powiedzieć, że byli kwintesencją męskości, wykraczającą daleko poza dzisiejsze standardy siły oraz odwagi, każdego tygodnia ryzykowali swoje życie i musieli dawać z siebie wszystko, jak wyglądała ich dieta przy tak dewastacyjnych dla organizmu i psychiki warunkach?

W badaniu ciał gladiatorów poddano analizie stabilne izotopy węgla, siarki i azotu, oraz określono nieorganiczne elementy kości (wapń oraz stront), na podstawie tych wyników określono co stanowiło podstawę żywienia wojowników – okazało się, że głównym ich pożywieniem były rośliny typu C3 (jest to grupa przydzielona na podstawie sposobu w jaki rośliny przekształcają dwutlenek węgla w procesie fotosyntezy), głównie pszenica oraz jęczmień i niewielka domieszka roślin typu C4, w skład których wchodzą kukurydza oraz kasza jaglana. Stabilne izotopy azotu określają ilość białek zwierzęcych spożywanych przez denata, głównie mięsa oraz nabiału, te wartości jednak wśród gladiatorów były marginalne, a w niektórych przypadkach zerowe (u dwóch z nich wykryto regularne spożywanie białek odzwierzęcych) – co świadczy o tym, że w większości gladiatorzy żywili się roślinami. Bardzo niski poziom azotu świadczy również o częstym spożywaniu roślin strączkowych, które w latach od 25 r. p.n.e.  do 300 roku były uprawiane w dużych ilościach na tamtych terenach (mowa o grochu oraz soczewicy).

Wcześniejsze opracowania z 2008 roku również traktują o diecie rzymskich wojowników analizując żywienie nie tylko gladiatorów, lecz również legionistów – ich dzienne zapotrzebowanie wynosiło od 5000 do 6000 kalorii i choć wydawać by się mogło, że wzorem dzisiejszych atletów winni oni byli spożywać spore ilości białka większość ich diety stanowiły węglowodany (78%), tak jak w przypadku gladiatorów pochodzące z pszenicy oraz jęczmienia. Pomimo obecnych zaleceń spożycia białka dla sportowców, które są znacznie podwyższone przez przemysł sprzedający odżywki, Instytut Medycyny oszacował wartość 0.8 g na kg masy ciała jako odpowiednią ilość dla sportowców wytrzymałościowych oraz trenujących siłowo, nic dziwnego zatem, że legioniści oraz gladiatorzy radzili sobie znakomicie (tym bardziej, że spożywając 5000 kalorii i więcej dostarczali sporej ilości białka z produktów pełnoziarnistych, 100 kcal pszenicy zawiera 4 g białka, 3000 kcal z pszenicy to 120 g białka + 2000 kcal z pozostałych produktów, również z białkiem), możemy przyjąć, że typowy legionista bez problemu spożywał więcej niż 160 g białka dziennie opierając się na produktach roślinnych.

Nie mięso napędzało więc najtwardszych wojowników na naszej planecie, lecz głównie rośliny, a przede wszystkim zboża oraz strączki – czyli podstawowe produkty diety roślinnej, świetne źródło białka, błonnika oraz węglowodanów dających energię i siłę.

Źródła:
1) PLoS One. 2014 Oct 15;9(10):e110489. doi: 10.1371/journal.pone.0110489. eCollection 2014.
Stable isotope and trace element studies on gladiators and contemporary Romans from Ephesus (Turkey, 2nd and 3rd Ct. AD)–mplications for differences in diet.
Lösch S1, Moghaddam N1, Grossschmidt K2, Risser DU3, Kanz F3.
2) J Sports Sci Med. 2008 Dec; 7(4): 565. The Best Athletes in Ancient Rome were Vegetarian!
Umile Giuseppe Longo,1 Filippo Spiezia,1 Nicola Maffulli,2,✉ and Vincenzo Denaro1

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *