Pamiętajcie może mój film na youtube, który mówił o tym, że w 2048 roku zabraknie ryb w morzach i oceanach jeżeli utrzymamy połowy na takim poziomie, na jakim jest teraz? Jeżeli nie to serdecznie zapraszam do obejrzenia. Okazuje się jednak, że być może szykuje się rozwiązanie tego problemu, może nie do końca wegańskie, jednak przysparzające znacznie mniej cierpienia niż tradycyjny połów.

Firma zajmująca się akwakulturą na poziomie komórkowym BlueNalu, która produkuje owoce morza za pomocą komórek rybnych, chce skierować ludzi na produkt bardziej zrównoważony w pozyskiwaniu, zebrała to, co opisała jako „światowej klasy komitet doradczy”, aby pomóc w misji wprowadzenia na rynek komórkowych owoców morza.

BlueNalu tworzy owoce morza z komórek – co oznacza, że produkt nie jest wegański, lecz tworzenie komórkowych – lub „czystych” – owoców morza jest postrzegane jako bardziej zrównoważona i humanitarna alternatywa dla tradycyjnego rybołówstwa.

Członkowie zarządu pochodzą z różnych branż, organizacji non-profit i środowisk akademickich, a także pochodzą z głównych organizacji międzynarodowych, w tym Cambell Soup Co, Food Network, Fundacji Monako w Stanach Zjednoczonych i Nestlé.

Będą doradzać startupowi w San Diego w sprawach takich jak rozwój biznesu i rynku, nauka i technologia, operacje i komercjalizacja, marketing konsumencki i komunikacja, kwestie żywieniowe i regulacyjne, opracowywanie i optymalizacja produktów oraz wpływ na środowisko i zrównoważony rozwój.

„Niezwykle ambitna misja wymaga, abyśmy dysponowali globalnym, zróżnicowanym zespołem doradców zapewniającym nam wiedzę i doświadczenie”, powiedział Lou Cooperhouse, współzałożyciel, prezes i dyrektor generalny BlueNalu w oświadczeniu przesłanym do Plant Based News.

„Jako wybitni liderzy branży z ogromnym doświadczeniem, ci członkowie komitetu doradczego są bardzo podekscytowani przyłączeniem się do nas, nie tylko ze względu na potencjał produkcji różnych gatunków, które możemy w czysty sposób wprowadzić do naszego zaopatrzenia w żywność, ale także ze względu na samą skalę i pozytywny wpływ, jaki BlueNalu może mieć na zdrowie naszej planety w miarę upływu czasu. ”

Dziewięciu nowych członków komitetu doradczego to:

Carlos Barroso
Prezes, CJB i Współpracownicy; Były Starszy Wiceprezes Global R & D Campbell Soup Co .; Były kierownik ds. Badań i rozwoju, PepsiCo

Pierre-Yves Cousteau
Prezes, Cousteau Divers; Konsultant środowiskowy

Susie Fogelson
Prezes, Fogelson & Co .; Były Starczy Wiceprezes ds Badań Rynku i Marketingu, sieć żywności i kanał kulinarny

John B. Kelly, III
Prezes, Fundacja Księcia Alberta II Monako, USA

Kevin Lyons, PhD
Profesor ds. Zarządzania Środowiskiem w łańcuchu dostaw, Rutgers Business School

Timothy Morck, PhD
Prezes, Spectrum Nutrition, LLC; Były wiceprezes ds. Badań i regulacji, Nestlé USA ds. Korporacyjnych; Były wiceprezes Personalized Nutrition, DSM

L. Timothy Ryan, EdD
Prezes, Culinary Institute of America; Certyfikat Mistrza Kuchni i Mistrza Kulinarnego Olimpiady

Roy Yamaguchi
Założyciel, Roy’s Restaurants, James Beard Award Winner

Yonathan Zohar, PhD
Katedra Biotechnologii Morskiej, Uniwersytet Maryland

Wiadomo, że weganizm byłby najprostszą odpowiedzią na wszelkie problemy dotyczące zarówno niepotrzebnego cierpienia zwierząt jak i problemów z dostępnością żywności na Ziemi, jednak wiele ludzi jest do tego stopnia przyzwyczajonych do niebezpiecznych dla nich i szkodliwych dla środowiska nawyków, że być może produkty z probówki będą oznaczały chociaż częściową alternatywę dla obecnego rynku produktów pochodzenia zwierzęcego.

Ja sam nie jestem przekonany co do tego rozwiązania, jakie jest Wasze zdanie?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *