Wow, już ponad miesiąc minął od mojego ostatniego posta tutaj, a wejścia na stronę coraz większe o_O, nie pozostaje nic innego jak ogarnąć przepis, który Wam już dawno obiecałem – wygląda pięknie, czekolada leje się z samego środka, a czereśnie dodają jedynie soczystości, nie cierpię jak blogi z przepisami zamieszczają całą historię pochodzenia każdego ziarnka pszenicy w mące, więc przejdźmy do rzeczy:

Składniki (na 8 porcji):

Mokre:
3/4 szklanki mleka sojowego
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 łyżki oleju roślinnego
1/2 szklanki gęstego jogurtu roślinnego

Suche:
1 i 3/4 szklanki mąki
2 łyżki kakao
Posiekana tabliczka (100g) czekolady deserowej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
200 g czereśni lub wiśni (rozmrożonych)

Siekane orzechy oraz roztopiona czekolada do ozdoby.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyłóż foremkę do chleba papierem do pieczenia dobrej jakości, wymieszaj wszystkie mokre składniki w misce i odłóż. W osobnym naczyniu wymieszaj suche składniki oprócz czereśni, następnie przesyp suchą miksturę do mokrej i wymieszaj. Gdy całość będzie jednolita dodaj czereśnie i delikatnie wymieszaj. Wylej ciasto do formy i piecz w centralnej części piekarnika przez 50-60 minut.

Na koniec roztop tabliczkę czekolady i polej nią ciasto, następnie udekoruj posiekanymi orzechami.

Keksówka, której użyłem ma na górze szerokość 11 cm i długość 21 cm, na spodzie 9 i 18.

Pokrój ciasto dopiero jak całkowicie ostygnie. Smacznego:)

Wartości odżywcze w jednej porcji według serwisu Cronometer:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *