Dr Kim Williams, były prezes Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego zwykł mawiać, że nikt nie powinien przestrzegać diety ketogenicznej, jednak jakiś czas temu dodał małą poprawkę do swojej wypowiedzi – może ona wykazywać pewne wartości pro-zdrowotne, o ile oparta jest w pełni na produktach roślinnych.

Dieta ketogeniczna z założenia bogata jest w tłuszcze i zawiera bardzo niską ilość węglowodanów, ma za zadanie wprowadzenie ciała w stan ketozy (używania tłuszczu jako źródła energii), Dr Kim w swoich wypowiedział podkreślał jasno, że jest ona przeznaczona tylko i wyłącznie dla osób, dla których zrzucenie wagi jest ważniejsze niż ich zdrowie. W wywiadzie dla Plant Based News jednak wspomina o publikacji naukowej z września 2018, która potwierdziła to stanowisko, z jednym wyjątkiem – diety wysoko-tłuszczowe skracają życie, ale tylko wtedy gdy oparte są na produktach pochodzenia zwierzęcego, w przeciwnym wypadku – jest szansa, że wysokie ilości nieprzetworzonego tłuszczu roślinnego pozytywnie wpłyną na długość życia.

Okazuje się,  że dieta ketogeniczna może zmniejszyć śmiertelność poprzez szybsze zmniejszenie wagi ciała u osób z nadwagą i otyłością, pozytywny wpływ na cukrzyków o ile pozbawiona jest wszystkiego, co przynoszą ze sobą produkty odzwierzęce – cholesterol, żelazo hemowe, Trimetyloamina czy IGF-1.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *