Witam,

Spotkałem się już niezliczoną ilość razy z totalnie głupimi argumentami na poparcie przekonania, (nie jest to fakt, gdyż fakty poparte są dowodami) na to, iż mięso jest zdrowe, potrzebne, bez niego umrzemy z powodu niedoborów czy z głodu, czas więc przedstawić fakty, zebrane na przestrzeni wielu lat.

Każdy, kto wypowiada się na temat diety wegańskiej (a sam weganizm dietą nie jest, jest to styl życia mający przede wszystkim na celu ochronę naszego własnego gatunku przed tym co może czekać nas w przyszłości, weganie nie chcą by ich dzieci czy wnuki nie miały co jeść, co pić, nie chcemy zasilać miliardowego przemysłu leków i suplementów, nie chcemy również holokaustu na Ziemi, chcemy by życie nasze, naszych dzieci, wnuków było długie i w zdrowiu) wali teksty w stylu „mięso jest potrzebne”, „trzeba mieć pełnowartościową dietę” i inne bzdety tego typu, a żaden z nich nie potrafi przytoczyć choć jednego źródła swojej wypowiedzi innego niż artykuł z bloga, strony sponsorowanej przez przemysł zwierzęcy czy jakiejś „lewej gazetki”.

Zachęcam Was do udostępniania tego posta za każdym razem gdy ktoś będzie chciał próbować wmówić Wam, iż weganizm jest niezdrowy, zjadacie tylko trawę i umrzecie z powodu niedoborów, zachęcam do wymuszania przez Was na postujących tego typu bzdury by pokazali Wam chociaż połowę przedstawionych tutaj dowodów naukowych, które potwierdzą ich bzdurne hipotezy.

Post ten będzie podzielony na trzy części, pierwsza przedstawi źródła do dostępnych za darmo badań naukowych oraz publikacji przedstawiających szkodliwość produktów pochodzenia zwierzęcego, lista ta systematycznie będzie się powiększać gdyż czeka mnie przewertowanie około 10 milionów publikacji naukowych w dwóch największych ich zbiorach na naszej planecie.

Druga część przedstawi najgłupsze twierdzenia ludzi, którzy wolą wierzyć w propagandę przemysłu zwierzęcego zamiast otworzyć oczy, a którzy często wykorzystują swoją głupotę by zabić poczucie winy, które gdzieś tam głęboko się kłębi w środku i próbują holokaust zarówno zwierząt jak i ludzi uzasadnić oraz usprawiedliwić samych siebie, każde z tych twierdzeń otrzyma również odpowiedź zgodną z faktami, a nie wiarą czy przekonaniami.

Trzecia część zawierać będzie publikacje naukowe oraz linki do nich, oczywiście bez konfliktu interesów, które odpowiedzą na pytania dlaczego akurat żywienie roślinne jest najbardziej sprzyjającą dla nas formą żywienia, jak również dla środowiska naturalnego. Część ta również przedstawiać będzie stanowiska renomowanych środowisk naukowych odnośnie diet roślinnych.

Dieta wegańska, jak zostało już nieraz wspomniane przez niezliczoną ilość osób, nawet WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) naciskane z wielu stron przez potężną machinę przemysłu zwierzęcego oraz jej propagandę, przyznało iż dieta roślinna jest jak najbardziej odpowiednia dla osób w każdym wieku, oprócz tego zapraszam do lektury renomowanych instytucji zajmujących się katalogowaniem badań naukowych oraz eksperymentów medycznych:

1. Globalne spojrzenie wpływu odżywiania oraz aktywności fizycznej na występowanie raka – http://www.aicr.org/assets/docs/pdf/reports/Second_Expert_Report.pdf

2. Śmiertelność i wegetarian i nie-wegetarian, zestawienie 5 badań (samo odstawienie mięsa zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci o 24%, po odstawieniu mleka i jajek statystyki są jeszcze lepsze) – http://ajcn.nutrition.org/content/70/3/516s.full

3. Ryzyko śmierci na raka oraz choroby niedokrwiennej serca u osób jedzących i niejedzących mięsa (konkluzja – zmniejszona śmiertelność u osób z dietą bezmięsną) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2540657/

4. Koszty medyczne związane ze spożyciem mięsa – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8610089

5. Stężenie substancji rakotwórczych w kurczaku poddanemu różnorodnej obróbce cieplnej – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7553619

6. Po raz kolejny stężenie substancji rakotwórczych w kurczaku, różne metody gotowania oraz alternatywy na ZMNIEJSZENIE ich ilości, lecz nie pozbycie się ich – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1469314/

7. Powiązanie spożycia mięsa z rakiem jelita oraz tłuszczów zwierzęcych z rakiem piersi oraz macicy – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1140864

8. Badania w 30 krajach świata nad rakiem prostaty, piersi, jelita oraz jajników oraz ich korelacji z dietą (zwiększone występowanie było wprost proporocjonalne do ilości spożytych produktów pochodzenia zwierzęcego, spożycie produktów roślinnych nie wykazało żadnej różnicy w stosunku do grupy kontrolnej) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3768832

9. Bezpośredni wpływ spożycia mięsa na występowanie raka piersi – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9264269

10. Zwiększenie występowanie raka piersi wraz ze spożyciem jajek, mięsa i produktów smażonych – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1857455

11. Badanie potwierdzające wpływ spożycia mięsa białego jak i czerwonego na występowanie raka jelita – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9786231

12. Spożycie mięsa oraz ryzyko raka jelita – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15644544

13. Powiązanie między dietą a rakiem, chorobą niedokrwienną serca i ogólną śmiertelnością (rak jelita i prostaty występował znacznie częściej u osób jedzących mięso, spożycie wołowiny dodatkowo zwiększyło ryzyko wystąpienia raka pęcherza moczowego, spożycie owoców świeżych i suszonych wpływało na zmniejszenie ryzyka wystąpienia raka prostaty, płuc oraz trzustki) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10479227

14. Wpływ nasyconych kwasów tłuszczowych na zachorowania na raka prostaty – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4129658/

15. Ryzyko zachorowania na raka trzustki a spożycie tłuszczów zwierzęcych (chyba nie muszę tłumaczyć tutaj, iż spożycie tłuszczów zwierzęcych zostało bezpośrednio powiązane z występowaniem raka trzustki) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2724851/

16. Występowanie raka u brytyjskich wegetarian (występowanie u osób jedzących mięso było dużo wyższe niż u tych, które go nie jadły) – http://www.nature.com/bjc/journal/v101/n1/full/6605098a.html?foxtrotcallback=true

17. Wpływ spożycia mleka na przedwczesną śmiertelność oraz występowanie złamań u kobiet – http://www.bmj.com/content/349/bmj.g6015

18. Zmniejszenie spożycia białek zwierzęcych oraz wapnia z mleka (zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób cywilizacyjnych dzięki wyeliminowaniu mleka przez wegetarian) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19321571

19. Wpływ diety na rozwój cukrzycy u dzieci, badania w 40 krajach na świecie (piękne zestawienie jak wraz ze spożyciem mięsa oraz mleka zwiększa się prawdopodobieństwo wystąpienia cukrzycy u dzieci, a przy zwiększeniu spożycia produktów pełnoziarnistych, warzyw oraz owoców – zmniejszenie) – http://ajcn.nutrition.org/content/71/6/1525.full.pdf

20. Wpływ spożycia poszczególnych produktów na występowanie stwardnienia rozsianego (spożycie KAŻDEGO produktu pochodzenia zwierzęcego zwiększyło ryzyko rozwoju MS względem grupy kontrolnej, spożycie produktów roślinnych – zmniejszyło) – https://www.google.co.uk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&ved=0ahUKEwjpte_3j6zWAhXOfFAKHTxSC7AQFgg1MAI&url=http%3A%2F%2Fijphjournal.it%2Farticle%2Fdownload%2F5808%2F5552&usg=AFQjCNGXSNt2eWMhFzLm3SkBQlmCiiw8Ew

21. Powiązanie spożycia mięsa oraz żelaza hemowego z ryzykiem oraz rozwojem raka trzustki, w konkluzji spożywanie czerwonego mięsa oraz heme-żelaza zostało silnie powiązane z rozwojem raka trzustki, przy rozdziale grup na płeć czynnikiem nadrzędnym powodującym raka trzustki u kobiet było mięso białe – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4764390/

22. Powiązanie spożycia mięsa oraz przedwczesnej śmiertelności. Konkluzja – im większe spożycie produktów zawierających mięso tym większa szansa na przedwczesną śmierć z powodu chorób układu krążenia lub raka – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3599112/

23. Powiązanie spożycia tuńczyka oraz przetworzonego mięsa z rakiem piersi (po raz pierwszy udowodniono powiązanie występowania raka ze spożyciem konkretnego gatunku ryby) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4821634/

24. Korelacja spożycia mięsa czerwonego oraz przetworzonego wszelkiego rodzaju z rakiem układu pokarmowego, analiza 42 badań – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3743884/

25. Porównanie występowania przypadków raka u Brytyjczyków jedzących ryby, mięso oraz u wegetarian, najczęstsze przypadki zachorowania na raka występowały o osób spożywających regularnie mięso – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4144109/

26. Korelacja spożycia mięs zarówno przetworzonych jak i nieprzetworzonych z występowaniem raka jelita grubego oraz odbytu – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4549221/

27. Wegetarianizm, niskie spożycie mięsa oraz występowania raka jelita grubego (większe spożycie mięsa = częstsze występowania raka jelita) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4551995/

28. Korelacja pomiędzy spożyciem mięsa przetworzonego, a przypadkami raka jamy ustnej (spożycie mięs przetworzonych zwiększyło ryzyko zachorowania o 91%!) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3988178/

29. Badania nad korelacją spożycia mięsa oraz mięs przetworzonych z występowaniem raka pęcherza moczowego – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2936663/

30. Korelacja spożycia białek zwierzęcych, głównie mleka oraz wapnia z mleka z występowaniem raka prostaty, spożycie białka oraz wapnia z mleka zwiększa ryzyko raka prostaty o 32%, nie wykazano korelacji spożycia wapnia z innych źródeł (roślinnych) ze zwiększonym ryzykiem raka prostaty – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18382426

31. Konsumpcja jajek zwiększa podatność ludzkiego osocza oraz lipoprotein niskiej gęstości na utlenianie się lipidów (konsumpcja jajek jest powiązana z występowaniem miażdżycy) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9001684

32. Cholesterol dietetyczny zwiększa podatność lipoprotein niskiej gęstości na modyfikacje oksydatywne – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10704618

33. Historia cholesterolu (tłuszczów zwierzęcych) w medycynie oraz produkcji leków – https://www.faseb.org/portals/2/pdfs/opa/11419_faseb.pdf

34. Badanie wpływu tłuszczów nasyconych na działanie anty-zapalne cholesterolu HDL (dobrego cholesterolu), konsumpcja tłuszczy nasyconych zmniejsza dobry wpływ HDL na ludzkie ciało – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16904539

35. Korelacja pomiędzy progresją i regresją miażdżycy głównej lewej tętnicy wieńcowej, a cholesterolem w surowicy krwi – http://circ.ahajournals.org/content/circulationaha/108/22/2757.full.pdf

36. Przegląd zależności metioniny oraz jej redukcji w kontroli wzrostu raka oraz przedłużenia życia – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22342103

37. Zależność pomiędzy spożyciem żelaza hemowego (pochodzenia zwierzęcego), a występowaniem raka – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24243555

38. Dwadzieścia pytań odnośnie miażdżycy – miażdżyca występuje tylko i wyłącznie u zwierząt roślinożernych – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1312295/

39. Efekt ograniczenia cholesterolu w młodszym wieku oraz jego wpływ na występowanie choroby wieńcowej serca (zminimalizowanie przyjmowanego cholesterolu we wcześniejszym stadium życia znacznie lepiej chroniło przed występowaniem CWS niż późniejsze ograniczenie) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23083789

40. Badanie wpływu cholesterolu na występowanie różnego rodzaju raka (większa ilość cholesterolu = wyższe ryzyko występowania raka) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21422422

41. Wpływ cholesterolu w pokarmie na cholesterol w surowicy krwi – http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.549.6029&rep=rep1&type=pdf

42. 39 Konferencja kardiologiczna w Williamsburgu – największe autorytety z tej dziedziny tłumaczą nam, w jaki sposób wywołuje się miażdżycę poprzez podwyższenie poziomu cholesterolu w warunkach laboratoryjnych za pomocą tłuszczy zwierzęcych, jak również stosunek naukowców do tego jakie cechy i uwarunkowania do spożywania jakiego pokarmu posiadamy – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3603726/

43. Spożycie jajek oraz ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22390963

44. Tłuszcze nasycone oraz cukrzyca, integracja mechanizmów odporności na insulinę – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3294420/

45. Mechanizmy leżące u podstaw insulino-oporności mięśni szkieletowych indukowanej przez kwasy tłuszczowe: znaczenie funkcji mitochondrialnej – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3312873/

46. Zależność pomiędzy progresją a regresją miażdżycy lewej głównej tętnicy wieńcowej, a poziomem cholesterolu we krwi – http://circ.ahajournals.org/content/circulationaha/108/22/2757.full.pdf

47. Poziom hormonów androgenicznych oraz IGF-I u mężczyzn jedzących mięso, wegetarian oraz wegan (weganie cechowali się niższym IGF-I, który został powiązany z rakiem prostaty, oraz najwyższym poziomem testosteronu i najniższym cholesterolu spośród badanych grup) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2374537/pdf/83-6691152a.pdf

48. Jajka, czerwone mięso i drób – wpływ spożycia na rozwinięcie się śmiertelnych przypadków raka prostaty (spożycie 2.5 jajek tygodniowo zwiększyło ryzyko rozwinięcia się śmiertelnych przypadków prostaty o 83% względem osób spożywających mniej niż pół jajka tygodniowo) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21930800

49. Efekt spożywania tłuszczy nasyconych oraz trans na organizm ludzki (spożywanie tłuszczy nasyconych, których źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego oraz tłuszczy trans, których źródłem są mleko oraz mięso przeżuwaczy zostało powiązane ze stanami zapalnymi, uszkodzeniami wątroby, insulino-odpornością i wieloma innymi) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3572653/

50. Wpływ spożycia tłuszczy nasyconych (pochodzenia zwierzęcego) na indukcję zespołu metabolicznego – http://ajcn.nutrition.org/content/early/2009/10/14/ajcn.2009.27792

Co to jest „Zespół metaboliczny”? – https://pl.wikipedia.org/wiki/Zesp%C3%B3%C5%82_metaboliczny

51. Wpływ różnego rodzaju diet na występowanie otyłości oraz cukrzycy, jak zapewne można się domyślić, najgorzej wypadły osoby jedzące mięso – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2671114/

52. Tajwańscy wegetarianie kontra wszystkożercy – występowanie cukrzycy w oby przypadkach, zmniejszenie występowań zostało bezpośrednio powiązane z brakiem spożycia mięsa, żelaza hemowego etc – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24523914

53. Diety nisko-węglowodanowe i śmiertelność ogólna oraz przyczynowo-skutkowa (wskaźnik śmiertelności był znacznie wyższy o osób na diecie nisko-węglowodanowej opartej na produktach pochodzenia zwierzęcego aniżeli na diecie o tych samych makrach, lecz złożonej z roślin) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20820038

54. Wpływ dodania mięsa do diety wegetarian na poziom cholesterolu we krwi oraz ciśnienie (w ciągu 4 tygodni całkowity poziom cholesterolu zwiększył się o 19% , HDL bez zmian, a ciśnienie skurczowe krwi o 3%) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7019459

55. Wpływ spożycia tłuszczy na poziom cholesterolu w surowicy krwi – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2125600/

56. Porównanie diety wegetariańskiej oraz klasycznej pod względem poziomu cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17364116

57. Powiązania diety z IGF-I (hormonem wzrostu odpowiedzialnym za rozrost komórek rakowych) i jego głównymi białkami wiążącymi – http://cebp.aacrjournals.org/content/11/11/1441

58. Współdziałanie lipidów oraz aminokwasów BCAA w rozwoju insulino-odporności – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3695706/

59. Insulino-podobny czynnik wzrostu 1 (IGF-I), białko wiążące IGF-3 (IGFBP3) oraz rak piersi, analiza 17 badań – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3113287/?tool=pubmed

60. Spożycie choliny (występującej w mięsie, jajkach i mleku) oraz ryzyko zachorowania na raka prostaty – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22952174

61. Wpływ sygnalizacji kinazy m-TORC za pośrednictwem mleka krowiego przy inicjacji oraz progresji raka gruczołu krokowego (żywienie mlekiem krowim w okresie wzrostu może przynieść nieodwracalne uszczerbki na zdrowiu w latach późniejszych) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3499189/

62. Aktywność kinazy m-TORC jako wyznacznik ryzyka nowotworu – racjonalizacja przeciw-nowotworowego wpływu adiponektyny, metforminy, rapamicyny oraz nisko-białkowej diety wegańskiej – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21862237

63. Zawartość Mietioniny i MDA-Lysiny w białku (występujących w sporych ilościach w produktach pochodzenia zwierzęcego) jest odwrotnie proporcjonalna do długości życia ssaków (im większa zawartość tych aminokwasów tym krótsze życie) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15955547

64. Wysokie spożycie aminów heterocyklicznych z mięsa powiązane zostało z występowaniem stresu oksydacyjnego (czynnik odpowiedzialny za choroby cywilizacyjne) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25812604

65. Centralna rola spożycia żelaza hemowego w występowaniu raka okrężnicy związanego ze spożyciem czerwonego mięsa – http://cancerres.aacrjournals.org/content/75/5/870.long

66. Spożycie owoców i warzyw jest niższy u osób starszych z depresją (badanie pokazujące pozytywny wpływ antyoksydantów z owoców na depresje starcze oraz brak powiązania antyoksydantów z suplementów z występowaniem depresji) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3520090/

67. Porównanie diet przetworzonych (mięsa, produkty mleczne) i nieprzetworzonych oraz ich wpływu na występowanie depresji u osób w średnim wieku – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19880930

68. Powiązania diety z występowaniem Albominurii (https://pl.wikipedia.org/wiki/Albuminuria) oraz osłabieniem funkcjonowania nerek (dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego została powiązana z występowaniem tych schorzeń) – http://cjasn.asnjournals.org/content/5/5/836.full.pdf+html

69. Porównanie białek ze źródeł wegetariańskich oraz mięsnych i homeostazy fosforu w chronicznych chorobach nerek – http://cjasn.asnjournals.org/content/6/2/257.full.pdf+html

70. Narażenie na działanie egzogennych estrogenów poprzez picie komercyjnie dostępnego mleka od krów znajdujących się w fazie laktacji – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19496976

71. Profile składników odżywczych wegetariańskich i nie-wegetariańskich modeli żywieniowych (osoby z dietą bogatą w produkty pochodzenia zwierzęcego okazały się najbardziej ubogie w składniki odżywcze) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4081456/

72. Produkty takie jak owoce i warzywa, sprzyjają zachowaniu masy mięśniowej u osób starszych – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2597402/

73. Niższe spożycie błonnika pokarmowego wiąże się ze zwiększoną sztywnością tętnicy szyjnej (dieta z ograniczoną ilością warzyw i owoców oraz większą ilością produktów pochodzenia zwierzęcego) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22623748

74. Dietetyczny cholesterol oraz żółtka jajka (rezygnacja z jajek i osób z chorobami serca jest jak rezygnacja z palenia papierosów przez osoby z rakiem płuc) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2989358/

75. Spożywanie dużej ilości cholesterolu wpływa na metabolizm chylomikronu u osób z normalnym poziomem lipidów (zwiększa ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16549459

76. Wysokie spożycie błonnika (czyli produktów roślinnych) obniża ryzyko wystąpienia wylewu – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23317525

77. Rola utlenionego cholesterolu oraz utlenionych kwasów tłuszczowych w diecie i rozwoju miażdżycy – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16270280

78. Konsumpcja czerwonego mięsa (zarówno przetworzonego jak i nieprzetworzonego) oraz śmiertelność (spożywanie czerwonego mięsa zwiększało śmiertelność zarówno na raka jak i na choroby serca) – https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/1134845

79. Glikany pochodzące z czerwonego mięsa sprzyjają stanom zapalnym oraz progresji nowotworowej – http://www.pnas.org/content/112/2/542.full

80. Spożycie jajek, czerwonego mięsa i drobiu oraz ryzyko śmiertelnego raka prostaty – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3232297/

81. Przypadkom raka można zapobiec poprzez zmiany w stylu życia (kwasy tłuszczowe nasycone, tłuszcze trans – czyli tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, otyłość, alkohol, papierosy są odpowiedzialne za występowanie raka w co najmniej 90%, zaledwie 5-10% przypadków to przypadki genetyczne) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2515569/

82. Wysoki poziom cholesterolu sprzyja występowaniu różnego rodzaju nowotworów – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3082977/

83. Wpływ tłuszczu oraz błonnika pokarmowego na poziom androgenów i estrogenów u mężczyzn – badanie w diecie kontrolowanej (dieta bogata w tłuszcze oraz uboga w błonnik była czynnikiem zmniejszającym poziom testosteronu oraz zwiększającym poziom estrogenów – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8942407

84. Typ diety wegetariańskiej, masa ciała oraz występowanie cukrzycy typu 2 (weganie wykazali się najniższym występowaniem cukrzycy w porównaniu do osób jedzących mięso) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19351712

85. Dieta wegetariańska oraz występowania raka w populacji niskiego ryzyka (dieta wegańska okazała się najlepiej chroniącą przed nowotworami ogólnymi oraz specyficznymi dla kobiet) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23169929

86. Dieta oraz ryzyko występowania raka jąder (spożycie mleka oraz jego przetworów zostało powiązane z występowaniem raka jąder) – http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijc.11327/pdf

87. Produkty mleczne oraz trądzik, rak piersi i rak prostaty – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2715202/

88. Efekt diety nisko-tłuszczowej i bogatej w błonnik oraz regularnych ćwiczeń na raka piersi oraz przyrost guzów nowotworowych (dieta bogata w błonnik pokarmowy, występująca tylko w produktach pochodzenia roślinnego, zmniejszyła ryzyko zachorowań na raka piersi pomimo utrzymywania wagi przez badaną grupę) – http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1207/s15327914nc5501_4

89. Konsumpcja mięsa oraz potencjalna zmiana masy ciała – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20592131

90. Spożycie białka całkowitego, zwierzęcego i roślinnego oraz zmiana masy ciała i obwodu w pasie (ścisła korelacja pomiędzy spożyciem białek zwierzęcych, a nadwagą) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21139559

91. Diety wegetariańskie oraz występowanie cukrzycy (diety wegańskie oraz wegetariańskie zostały powiązane ze znacznie niższą zachorowalnością na cukrzycę niż diety, w których występowało mięso) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21983060

92. Żółtko jajka i tworzenie się zatorów w tętnicach (regularne spożywanie jajek powiązane zostało ze zwiększonym powstawaniem blaszek cholesterolowych w tętnicach) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22882905

93. Wysokie spożycie białka i mięs przetworzonych oraz występowanie cukrzycy typu drugiego (spożycie wysokiej ilości białka, mięs przetworzonych oraz jajek powiązane zostało z występowaniem cukrzycy typu 2) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22850191

94. Spożycie jajek oraz występowanie cukrzycy u osób dorosłych (zostało ono powiązane z występowaniem cukrzycy typu 2, w szczególności u kobiet) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20471806

95. Spożycie mięsa oraz występowanie cukrzycy typu 2 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22983636

96. Spożycie tłuszczy nasyconych oraz jakość spermy (spożycie wysokiej ilości tłuszczy nasyconych zostało powiązane z obniżeniem jakości spermy) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23269819

97. Dieta z dużą ilością mięsa oraz niską ilością węglowodanów podczas ciąży oraz jej wpływ na ciśnienie tętnicze w wieku dorosłym u potomków (dieta kobiet w ciąży złożona z dużej ilości mięsa , również ryb, powiązana została z późniejszym nadciśnieniem ich potomków) – http://hyper.ahajournals.org/content/38/6/1282

98. Spożywanie dużej ilości mięsa i niskiej ilości węglowodanów podczas ciąży i powiązanie z występowaniem hiperkortyzolemii u potomstwa (spożycie mięs przez kobiety ciężarne powiązane zostało z podwyższonym poziomem kortyzolu u potomstwa i następstwami z tym związanymi jak nadciśnienie, otyłość, osłabienie mięśni, trądzik, występowanie zespołu Cushinga) – https://academic.oup.com/jcem/article/88/8/3554/2845229

99. Czynniki żywieniowe oraz ogólnoświatowe występowanie cukrzycy typu 1 u dzieci (spożycie mięsa oraz mleka zostało powiązane z występowaniem cukrzycy obu typów, natomiast spożycie produktów zbożowych wykazało działanie ochronne) – http://ajcn.nutrition.org/content/71/6/1525.full

100. Spożycie mięsa, cukrzyca oraz jej komplikacje, zbiór badań oraz ich analiza (spożycie mięsa, zarówno przetworzonego jak i nieprzetworzonego zostało powiązane z występowaniem cukrzycy typu 1, 2 oraz chorobą wieńcową serca) – https://link.springer.com/article/10.1007/s11892-013-0365-0

Lista ta będzie się z czasem powiększać, więc zapraszam do zaglądania tutaj od czasu do czasu.

——————————————————————————————————————————–

Czas na drugą część tego rozległego posta, tutaj odpowiem na pytania, na które odpowiedzi można znaleźć niemal wszędzie, lecz większość osób negujących weganizm jest albo zbyt leniwa by ich poszukać, lub po prostu woli rzucanie słów na wiatr i przekonywanie innych do swoich racji bez poparcia ich żadnymi dowodami (ewentualnie powołując się na bezsensowne wpisy na blogach, stronach sponsorowanych, gazetkach dla motłochu etc).

1. Weganie nie dostarczają wszystkiego organizmowi, witamina B12 jest tylko w mięsie! Muszą brać suplementy!

Witamina B12 nie występuje naturalnie w mięsie, jest wytwarzana w przewodzie pokarmowym jako skutek przetwarzania mikro-składników gleby. Ze względu na obecne metody rolnictwa, przetwarzanie pokarmów, mycie warzyw, człowiek nie ma do niej bezpośredniego dostępu, tyczy się to również zwierząt, które karmione są paszami, zwłaszcza w hodowlach przemysłowych, takie zwierzęta otrzymują suplementy B12 w zastrzykach, które można kupić w każdej aptece czy u dystrybutorów artykułów dla rolników, dla przykładu – https://www.hyperdrug.co.uk/Anivit-B12-Injection-250mcgml-50ml/Productinfo/ANIVIT250/?gclid=EAIaIQobChMIwZK-vf_A1gIVCIGyCh3ewwnCEAYYASABEgLknvD_BwE

Świadomie czy nie, witaminę B12 suplementujesz cały czas, co ma jednak większy sens, wstrzykiwanie jej zwierzęciu, a potem jedzenie zwierzęcia wraz z ryzykiem zachorowania na wszelkie choroby cywilizacyjne czy przyjęcie jednej tabletki dziennie bezpośrednio?

Na koniec mały fakt, Amerykanie to naród bardzo otyły, lwia część ich diety to produkty pochodzenia zwierzęcego, wedle ostatnich badań 50% z nich posiada niedobory witaminy B12, lecz tylko 4% z badanej grupy to weganie… jakie wytłumaczenie na to?

2. Tylko mięso posiada kompletne białko!

I tu kolejny mit, sprzedawany Wam przez korporacje zajmujące się produkcją artykułów pochodzenia zwierzęcego, kompletne białko występuje również w roślinach, zapraszam do obejrzenia mojego filmu na temat najlepszych wegańskich źródeł białka – https://www.youtube.com/watch?v=Ugw7k25lq9A .

Dodatkowo link do analizy badań nad aminokwasami egzogennymi – zbilansowana dieta ściśle wegetariańska (czyli wegańska, składająca się tylko z produktów pochodzenia roślinnego) zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy – http://circ.ahajournals.org/content/105/25/e197.full

Tutaj znajdziecie moją typową rozpiskę żywieniową wedle mikro i makro-składników na diecie wegańskiej wraz z podziałem białek na konkretne aminokwasy, myślę, iż ten typowy dzień bogatszy jest w mikro-elementy bardziej niż dieta 95% ludzi – http://pichoster.net/images/2017/09/25/95c52e64f8761387a0eedce059228a50.png

Poza tym zapraszam Was do poczytania o sportowcach, którzy są weganami, o ile ktoś, kto ćwiczy sobie tak po prostu dla siebie jest kiepskim przykładem, tak rekordziści świata, sportowcy światowej klasy są najlepszym przykładem, że na żywieniu roślinnym nie ma żadnego problemu z budowaniem masy mięśniowej – http://www.greatveganathletes.com/

3. Jak nie będziemy jeść zwierząt to zabraknie jedzenia!

To najgłupszy i najmniej logiczny argument z jakim kiedykolwiek się spotkałem, miałby on odniesienie w naturze tylko i wyłącznie, jeśli zwierzęta, które zjadamy nie jadły ani nic nie piły. Średnio patrząc tylko na jedzenie potrzeba około 8 kalorii z produktów roślinnych by uzyskać jedną kalorię mięsa, w przypadku wołowiny te liczby wyglądają jeszcze gorzej, a mowa tu tylko i wyłącznie o pokarmie! Do wyprodukowania jednego typowego burgera potrzeba około 1000 litrów wody, w tym samym czasie cała rodzina gdzieś na świecie umiera z odwodnienia…

Problemy wzrastającej populacji oraz niemożności podtrzymania obecnego stylu życia zostały również opisane w literaturze fachowej oraz w niezliczonej ilości badań naukowych – http://ajcn.nutrition.org/content/78/3/660S.full.pdf+html

Obecnie na świecie wytwarzamy wystarczającą ilość pokarmu roślinnego dla 10 miliardów ludzi, jednak 70% tego pożywienia przeznaczana jest dla zwierząt… Moglibyśmy zlikwidować głód na Ziemi w tak prosty sposób, przechodząc na żywienie w pełni roślinne.

4. Na Ziemi zabraknie miejsca do uprawy roślin!

Tutaj zapraszam do poprzedniego punktu, obecnie już na tą chwilę wytwarzamy wystarczającą ilość pożywienia by wyżywić całą planetę z nawiązką, jest wręcz zupełnie przeciwnie, można by pozbyć się miejsc zajmowanych przez zwierzęta hodowlane, zasadzić lasy, przeznaczyć je do zamieszkania. Codziennie w amazońskiej puszczy wycina się tysiące hektarów lasów pod pola dla zwierząt hodowlanych, nie dla upraw roślinnych… Zapraszam do obejrzenia małej grafiki przedstawiającej ziemię potrzebną do produkcji jednego kilograma różnego typu żywności, świetnie przedstawia jak mylne jest to stwierdzenie – http://www.vegetarismus.ch/info/bilder_oeko/landuse_en.jpg

5. A co Ty tak w ogóle będziesz jeść?

Faktycznie, co ja teraz będę jeść? Chciałbym, żeby osoba zadająca to pytanie wyliczyła mi ile różnych produktów pochodzenia zwierzęcego zjada w ciągu typowego tygodnia. Świnia, kurczak, krowa, indyk, może jeleń, ogólnie dziczyzna, mleko, jajka, czyli siedem? Wow…

Na naszej planecie istnieje ponad 20.000 jadalnych roślin (tak, ta kropka oddziela tylko i wyłącznie zera, ponad dwadzieścia tysięcy) – http://www.pfaf.org/user/edibleuses.aspx , produkty pochodzenia zwierzęcego nie stanowią nawet 0.1% tego co możemy zjeść, po raz kolejny więc zastanawiam się, gdzie tu logika tego stwierdzenia?

6. A jak znajdziesz się na bezludnej wyspie, na której będzie tylko świnia, to jej nie zjesz?

Przede wszystkim trzeba myśleć realistycznie, jaka jest szansa na to, że ktokolwiek z nas znajdzie się na bezludnej wyspie? Po drugie należałoby jednak trochę pomyśleć logicznie w tym przypadku, jestem sam z żyjącą dorosłą świnią na bezludnej wyspie, ta świnia musiała tu jakoś przeżyć, dorosnąć, genetycznie świnie są bardzo podobne do ludzi, przeszczepia się nam ich serca, to co je ona, będzie najprawdopodobniej dobre również dla mnie, dowiem się więc w jaki sposób ona tutaj przeżyła!

W najskrajniejszym wypadku bez jedzenia można wytrzymać około 45 dni (przy założeniu, że na wyspie jest woda pitna), świnia nie da mi pokarmu na długo, mięso zgnije bardzo szybko, wolałbym mieć na tej wyspie towarzystwo podczas ostatnich moich dni niż umrzeć samotnie jak palec z myślą, że zabiłem jedyną istotę, która podzieliła mój los.

7. Ale przecież lwy jedzą mięso!

Lwy to drapieżniki, ich jelita są znacznie krótsze niż nasze i przystosowane są do bardzo szybkiego trawienia mięsa, kły są znacznie dłuższe od reszty zębów, wąsy kotowatych są unerwione by wyczuć puls ofiary, ich ciała zbudowane są do krótkotrwałego oraz bardzo intensywnego pościgu za ofiarą, nie jak nasze, możemy biec kilometrami bez zmęczenia, przemierzać długie dystanse w poszukiwaniu jedzenia, co jednoznaczne jest ze zbieractwem.

Nasze dłonie i słabe paznokcie przystosowane są do chwytania i zbierania, a nie do przytrzymywania ofiary, poza tym gdybyśmy byli drapieżnikami bylibyśmy jedynymi, którzy nie widzą w ciemności…

Biologicznie rzecz ujmując, jesteśmy tak zwanymi Frugivorami – https://veganbiologistdotcom.files.wordpress.com/2016/01/05_humans_are_frugivores_750.jpg

Jesteśmy przystosowani do jedzenia owoców, warzyw, ziaren oraz orzechów.

A tak w ogóle jaki lew kupuje paczkowane mięso w markecie?

8. Dieta wegańska jest niezdrowa dla dzieci, widziałam artykuł jak wegańskie dziecko umarło!

Kto najczęściej publikuje tego typu artykuły? Gazety, stacje telewizyjne, które otrzymują ogromne dotacje od rządu, sponsorów i tak dalej, jeśli chciecie wiedzieć więcej na ten temat polecam mój film, pokazuje on całą prawdę, dlaczego nikt nigdy nie będzie chciał dbać o Wasze zdrowie – https://www.youtube.com/watch?v=645wraSq3y8

A teraz do rzeczy, umiera się nie od typu żywienia na którym jesteśmy, lecz z braku wystarczającej ilości kalorii przyjmowanej przez organizm czyli po prostu przez zagłodzenie, niedożywienie, niezależnie od tego co jemy, jeśli jemy za mało to prędzej czy później umrzemy.

Dlaczego nikt nie pisze o milionach dzieci umierających z głodu każdego dnia, których rodzice żywią tradycyjnie? Bo to nie jest temat chodliwy, jeśli jednak pokażemy dwa przypadki dzieci rodziców wegańskich, to tworzymy całą burzę wokół tej sytuacji, zasiewamy ziarno niepewności wśród tępego motłochu, które wierzy w każde słowo wypowiedziane w telewizji czy napisane w gazecie (o ile dobrze pamiętam do jednego z tych artykułów ukazało się sprostowanie mikroskopijną czcionką, iż weganizm nie był powodem śmierci dziecka).

Każdej gazecie, stacji tv chodzi o rozgłos, wiadomości tego typu, ze względu na swoją absurdalność i niezgodność z aktualnym stanem wiedzy uzyskają sprzeciw większości środowisk naukowych, poparcie tych, którzy są przeciw wszystkiemu oraz tych, którzy chcą się dowartościować i usprawiedliwić karmienie swoich dzieci czekoladą i bekonem, burza przyciąga wzrok tych, którzy są neutralni, a więc tych, o których taka stacja zabiega, bo to oni napędzają popyt.

Kolejny aspekt tej sprawy, idiotą można być bez względu na żywienie, rodzice weganie czy wegetarianie mogli mieć jakąś tam wiedzę na temat żywienia lecz nie dostateczną, przez co dziecko umarło, proste. Jednak w większości przypadków tego typu artykuły wyrządzają ogromne szkody gdyż wpędzają w ciemnotę ludzi, których wiedza na temat żywienia jest naprawdę znikoma, w tym przypadku osoby na diecie tradycyjnej i tak mamy błędne koło, rodzice żywią dzieci szkodliwymi produktami, uczą złych nawyków, które są następnie przekazywane następnym pokoleniom.

Polecam część pierwszą tego posta oraz badania nad dziećmi w 40 krajach świata oraz wpływu pożywienia chociażby na rozwój cukrzycy, mleko pochodzenia zwierzęcego zostało z nią bezpośrednio powiązane…

9. Równowaga w naturze!

Hmm, przepraszam, jaka równowaga? Sztucznie zapładniamy, rozmnażamy zwierzęta, gwałcimy je za pomocą metalowych prętów, mielimy samce żywcem, bo nie dają jajek, polujemy na króliki bo jest za mało trawy, następnie na lisy, bo jest za mało królików i tak dalej… wycinamy lasy pod hodowle zwierząt, faktycznie, równowaga w naturze… to my ją właśnie zaburzamy, powyższe, bardzo uproszczone i skrócone fakty są na to dowodem.

10. A wapno? Tylko w mleku! Połamiesz sobie kości!

Tutaj odwołam się do bardzo ciekawego artykułu w jednym z brytyjskich brukowców, w którym rzekomi „eksperci” oraz lekarze ostrzegali dzisiejszą młodzież przed skutkami picia mleka roślinnego, gdyż może to mieć bardzo zły skutek na ich kości. Co bardzo ciekawe, pokazali statystyki występowania osteoporozy u osób w wieku… 50 lat i powyżej!

Pokolenie to, sięgające jedno i dwa pokolenia wstecz zostało wychowane na diecie ściśle tradycyjnej, czyli na szklance mleka do każdego śniadania, mleku do herbaty i tak dalej, zauważcie jak absurdalna jest ta sytuacja, ostrzeganie młodych ludzi przed osteoporozą oraz przedstawianie zachorowań na tą chorobę u osób, które całe życie spożywały mleko! Mnogość osób, które potwierdziły absurdalność tego artykułu doprowadziła do wyłączenia przez redaktorów komentarzy pod nim.

Tutaj również zapraszam do części pierwszej oraz przejrzenia badań naukowych, które powiązały ryzyko złamań wraz ze zwiększonym spożyciem mleka oraz do linka przedstawionego poniżej.

Stanowisko Komitetu Lekarzy ds Medycyny Odpowiedzialnej w sprawie zalecanych źródeł wapnia, stanowisko to wystosowane zostało przez światowych ekspertów na podstawie wieloletnich badań z tej dziedziny –

http://www.pcrm.org/sites/default/files/pdfs/health/Nutrition-Fact-Sheets/Protecting-Your-Bones.pdf

Tak w skrócie – jedynym odpowiednim źródłem wapnia mogą być produkty roślinne, gdyż tylko one są w pełni przyswajalne przez organizm, nabiał, który rzekomo zalecany jest jako dobre źródło wapnia zawiera oprócz niego samego wiele innych szkodliwych składników, hormonów, białek zwierzęcych, które negatywnie wpływają na jego przyswajalność. Suplementacja wapna została również powiązana ze zwiększonym ryzykiem występowania chorób serca, w niektórych przypadkach nawet o 70%, dlatego należy mieć na uwadze, że jedynym odpowiednim źródłem wapnia są wyłącznie produkty roślinne.

Roślinne źródła wapnia (pierwsza strona w google) – http://salaterka.pl/zrodla-wapnia/

11. Jaskiniowcy jedli mięso! Dzięki temu ich mózgi szybciej rosły!

Najpierw zajmijmy się drugą częścią tego absurdalnego stwierdzenia wynikającego z tekstów wyciągniętych raczej z filmów i artykułów w „Przyjaciółce” aniżeli z faktycznym stanem wiedzy. Przede wszystkim obecność mięsa w diecie nie ma nic wspólnego z rozwojem mózgu, jeśli już wpływ na rozwijanie się umiejętności pra-ludzi związany z jedzeniem zwierząt miała sama czynność polowania oraz planowania upolowania tego zwierzęcia, kiedyś nie było strzelb, wymyślnej broni, upolowanie dużego zwierza wymagało umiejętności pracy w grupie, co wpłynęło również na rozwój mózgu u naszych przodków, ale…

I tu czas na odpowiedź na stwierdzenie pierwsze, polowanie było zbyt czasochłonne, zbyt nieefektywne i dostarczało zbyt niską ilość pożywienia by się w ogóle opłacało, dieta głównie mięsna naszych przodków była jedynie założeniem wywnioskowanym na podstawie grotów strzał oraz dzid, gdyż te wykonane były z kamienia i przetrwały miliony lat, narzędzia do zbieractwa, którym trudniły się często kobiety w stadach (mężczyźni w większości zajmowali się wojnami między-plemiennymi oraz odpoczynkiem) były zbudowane z gałęzi oraz liści i traw, nie przetrwały więc próby czasu.

Na szczęście z pomocą znowu przyszła nauka, w 20 wieku nareszcie udało się zbadać odchody człowieka Neolitycznego oraz skład jego diety. Co się okazało, dieta różniła się w zależności od pochodzenia danego plemienia, jednak w większości składała się z warzyw, ziaren, owoców oraz korzeni, w bardzo małym stopniu z mięsa czy owadów, przeciętny pra-człowiek zjadał, UWAGA, blisko 120g błonnika dziennie! To 6 razy więcej niż obecnie przeciętny człowiek, a że żywność pochodzenia zwierzęcego nie zawiera w ogóle błonnika, wnioski narzucają się same. Zapraszam do przeczytania pracy na temat:

http://digitalassets.lib.berkeley.edu/anthpubs/ucb/text/arfs014-001.pdf

Zapraszam również do filmu Doktora Michaela Greggera na temat pra-kupy:

http://www.youtube.com/watch?v=4ZEZYu_7zR4

Na sam koniec jeszcze dodam coś od siebie, jeśli chcesz zachowywać się jak jaskiniowiec, a nie jak cywilizowany człowiek żyjący w 21 wieku z dostępem do każdego zasobu na planecie to dlaczego używasz teraz komputera, siedzisz w ogrzewanym domu i masz na sobie ubranie (prawdopodobnie)?

12. Ale gdybyśmy mieli jeść rośliny mielibyśmy czterokomorowe żołądki!

A myślałem, że głupszego argumentu niż to, że zabraknie nam jedzenia nie będzie, a jednak! Głupota i brak obycia sięgnęła apogeum i wynika z tego tylko tyle, iż osoba argumentująca w ten sposób spożywanie mięsa z biologią zatrzymała się w 2 klasie podstawówki klasy specjalnej.

Ssaki posiadające czterokomorowy żołądek składający się ze żwacza, czepca, księgi i trawieńca to podrząd ssaków parzystokopytnych, o ile mi wiadomo, człowiek kopyt nie posiada, posiadamy za to zęby przystosowane do przegryzania ziaren oraz chwytne dłonie służące do zbierania owoców, tak jak lwy nie trawią trawy, psy gałęzi, tak my ludzie, również tej trawy nie trawimy, jednak długość naszych jelit jest idealna do wydobycia z pokarmu jak największej ilości składników mineralnych, czyli trawienia roślin, a nie do szybkiej obróbki pokarmu, jak w przypadku zwierząt mięsożernych, których jelita są znacznie krótsze, a ciężkostrawne mięso w nich nie zalega.

Przeżuwacze to nie jedyne zwierzęta zjadające rośliny, to niewiele ponad 150 gatunków zwierząt, czyli kropla w morzu wszystkich innych, należymy do wyższych naczelnych i tak jak nie mamy nic wspólnego z mięsożernymi lwami tak również z przeżuwaczami.

Jesteśmy jednym z wielu gatunków zwierząt, które mogą zachorować na miażdżycę, która uwaga, występuje tylko i wyłącznie u roślinożerców – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1312295/

——————————————————————————————————————————–

Część trzecia to, tak jak wspomniałem wcześniej, stanowiska instytucji naukowych nie powiązanych z przemysłem zwierzęcym odnośnie diet roślinnych, naukowe odpowiedzi oraz dowody w postaci badań bez konfliktu interesów – dlaczego akurat dieta roślinna jest żywieniem najbardziej przyjaznym człowiekowi oraz naszej planecie.

1. Stanowisko Akademii ds Żywienia oraz Dietetyki odnośnie diet wegetariańskich (w tym diety wegańskiej) – Diety wegetariańskie i wegańskie, należycie skomponowane, są odpowiednie dla osób w każdym wieku, począwszy od ciąży, przez laktację, niemowlęctwo, dzieciństwo, a kończąc na wieku dorosłym, do tego odbijają mniejsze piętno na środowisku oraz mogą pomóc w prewencji wielu chorób.

Mnóstwo linków do źródeł oraz publikacji na końcu.

http://www.eatrightpro.org/~/media/eatrightpro%20files/practice/position%20and%20practice%20papers/position%20papers/vegetarian-diet.ashx

2. Stanowisko Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego odnośnie diet wegetariańskich – wykazano, iż odpowiednio zaplanowane diety wegetariańskie są zdrowe, odpowiednie pod względem odżywczym i mogą być korzystne w zapobieganiu oraz leczeniu niektórych chorób. Diety wegetariańskie są odpowiednie dla wszystkich etapów cyklu życia.

http://www.vrg.org/nutrition/2009_ADA_position_paper.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19562864

3. Badanie na grupie 70000 osób porównujące występowania raka w populacjach obniżonego ryzyka oraz korelacji występowania nowotworów z dietą. Diety wegetariańskie okazały się chronić przed nowotworami, a dieta ściśle wegańska jest dietą, która chroni nas najbardziej przed występowaniem wszelkiego rodzaju nowotworów.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23169929

4. Porównanie jakości różnorodnych sposobów odżywiania z 2014 roku przy pomocy Indeksów Zdrowego Odżywiania, niezależnie od użytych wartości oraz typu indeksowania dieta wegańska uznana została za najzdrowszą z badanych.

Wzięto pod uwagę dietę wegańską, wegetariańską, semi-wegetariańską, pescotariańską, oraz tradycyjną.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3967195/

5. Poziom hormonu wzrostu IGF-1 (odpowiedzialnego za rozrost komórek rakowych) oraz poziom Testosteronu u osób na diecie tradycyjnej, wegetariańskiej oraz wegańskiej. Badanie pokazało to między innymi, że osoby na diecie tradycyjnej są bardziej narażone na występowanie nowotworów związanych ze stężeniem IGF-1, jak również to, że całkowity poziom hormonów androgenicznych (męskich) jest u nich najniższy.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2374537/pdf/83-6691152a.pdf

 

 

One Reply to “Dlaczego akurat weganizm?”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *