Po uprawie sałaty w kosmosie trzy lata temu, członkowie załogi na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej będą mogli uprawiać fasolę w 2021 roku, sugerują nowe badania. Ziarna mogą być sadzone w zaawansowanych technologicznie plantatorach opracowanych na Norweskim Uniwersytecie Nauki i Technologii (NTNU).

Plantatorzy będą mogli regulować całą wodę, składniki odżywcze, gaz i powietrze, których potrzebują rośliny.

NTNU powiedział, że współpracuje z włoskimi i francuskimi naukowcami w dążeniu do uprawy pokarmów roślinnych na potrzebę długich podróży kosmicznych, gdyż żywność wyhodowana w kosmosie może mieć kluczowe znaczenie dla utrzymania załogi w przyszłych misjach kosmicznych.

Najdłuższe pobyty na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej trwają sześć miesięcy, podczas gdy osoby podróżujące na Marsa muszą być przygotowane na przebywanie w kosmosie przez co najmniej rok, albo nawet i dłużej, nie wspominając o tym, że podróż do najbliższej gwiazdy zabrałaby nam 4 i pół roku, o ile damy radę podróżować kiedyś z prędkością światła.
Europejska Agencja Kosmiczna planuje zbudować bazę księżycową w 2030 roku jako przystanek w drodze na Marsa natomiast NASA planuje latać bezpośrednio na planetę z docelową datą lądowania w 2030 roku.

W badaniu, opublikowanym w czasopiśmie Life, naukowcy przeprowadzili trzy eksperymenty – pierwsze dwa eksperymenty określiły wpływ ograniczonego miejsca rozwoju korzeni i oraz ilości roztworu odżywczego i na tej podstawie przeprowadzono trzeci eksperyment w celu oceny reakcji roślin na różne stężenia roztworu azotanów jako roztworu odżywczego.

„Odkryliśmy, że rośliny mogą w pewien sposób ‘wyczuć’ ilość dostępnych dla nich składników odżywczych, a gdy stężenie azotu jest bardzo niskie, roślina będzie absorbować więcej wody, a tym samym więcej azotu, aż osiągnie optymalny poziom” – powiedział Silje Wolff, fizjolog roślin w Centrum Interdyscyplinarnych Badań Kosmicznych (CIRiS), który jest częścią NTNU Social Research.
„Instalacja ma mechanizm, który włącza się, gdy poziom azotu jest odpowiedni, a następnie dostosowuje zarówno pochłanianie azotu, jak i wody” – dodał Wolff.

„Marzeniem każdego astronauty jest możliwość zjedzenia czegoś świeżego – jak truskawki, pomidory czy czegokolwiek, co ma smak. Pewnego dnia będzie to możliwe. Marzy nam się szklarnia z kilkoma typami warzyw” – stwierdził Wolff

„W ten sposób tworzymy konfigurację, która wytwarza zarówno warunki mikrograwitacji w stacji kosmicznej, jak i 1-g (grawitacyjną) siłę, która istnieje na Ziemi.” To pozwoli jej porównać, jak różne poziomy grawitacji wpływają na rośliny w kosmosie.
„Marzeniem każdego astronauty jest możliwość zjedzenia świeżej żywności – jak truskawki, pomidory czereśniowe czy coś naprawdę aromatycznego – pewnego dnia będzie to możliwe, wyobrażamy sobie szklarnię z kilkoma odmianami warzyw” – powiedział Wolff.

Źródło: gadgets.ndtv.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *