Obniżenie emisji węglowych z samochodów, fabryk oraz elektrowni może nie wystarczyć by ocalić naszą planetę według najnowszego raportu klimatycznego. Mówi on, że system żywności naszej planety musi się diametralnie zmienić i przejść w stronę bardziej zrównoważonych diet wegetariańskich i wegańskich. Magazyn Guardian ujawnił dokumenty będące w procesie debat, które wyciekły z Międzynarodowego Panelu Zmian Klimatycznych w Genewie, mówiące o istotności zmian w produkcji żywności i użycia ziemi w walce ze zmianami klimatu.

Raport mówi: „Zdrowe oraz zrównoważone diety bazujące na konsumpcji zbóż, strączków, warzyw, orzechów i nasion.. dają ogromną szansę redukcji emisji gazów cieplarnianych”. Raport mówi również o wykorzystywaniu gruntów w sposób bardziej zrównoważony, zmniejszeniu marnowania żywności oraz przywrócenie torfowisk poprzez zastopowanie systemów odwadniania. Wspomina także o hodowli bydła oraz polach ryżowych jako odpowiedzialnych za połowę emisji metanu do atmosfery, który jest znacznie groźniejszy z racji większej absorpcji ciepła – w ciągu pierwszych 20 lat od ulotnienia się do atmosfery jest 84 razy silniejszy od dwutlenku węgla. (The Enviromental Defense Fund).

Na całym świecie odczuwamy skutki zmian klimatu, lipiec był najgorętszym miesiącem w historii osiągając poziom 1.2 stopnia powyżej poziomu pre-industrialnego, granica to 1.5 stopnia – według naukowców po przekroczeniu tej wartości czeka nas destabilizacja klimatu. Zbliżamy się do niebezpiecznej granicy, po przekroczeniu której może już być niesamowicie trudno cofnąć zniszczenia spowodowane prze człowieka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *