Dzisiaj gotuję kolacje na resztę tygodnia, więc to kolejny dzień moich ostatnich eksperymentów w kuchni – dzisiaj coś stworzonego na podstawie przepisu, w którym wszystko pozmieniałem. Powstało z tego całkiem ciekawe danie, które swoim aromatem przesiąkło całą kuchnię. Nie muszę chyba dodawać, że posiada wszystkie aminokwasy;)

Składniki (na 4 porcje):

600 g ugotowanych noodli (mogą być ryżowe)
2 puszki niesłodzonego mleka kokosowego
6 łyżek przecieru pomidorowego
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka pasty miso
1 łyżeczka soli
6 posiekanych szalotek
500 g kiełków fasoli
2 puszki zielonej soczewicy
Wiórki kokosowe do podania

Jak przygotować?

1. W dużym garnku wymieszaj na średnim ogniu mleko kokosowe, przecier, paprykę, miso oraz sól, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
2. Dodaj noodle oraz kiełki, wymieszaj w sosie i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.
3. Podawaj z posiekaną szalotką, zieloną soczewicą oraz wiórkami kokosowymi, jak na zdjęciu.

Wartości odżywcze w jednej porcji według serwisu Cronometer:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *