Minister Zdrowia Nowej Zelandii zachęca obywateli do spożywania większej ilości wegańskich oraz wegetariańskich posiłków by zmniejszyć ślad węglowy kraju, raport określał również inne kroki, które można podjąć w celu ograniczenia emisji dwutlenku węgla, np zmniejszenie zużycia prądu.

Według raportu Ministerstwa rolnictwo Nowej Zelandii jest odpowiedzialne za 49 % gazów cieplarnianych, z czego lwia część to hodowla bydła na mięso oraz produkcja mleka.

Minister Zdrowia stwierdził również, że należy przedsięwziąć kroki do przedstawienia posiłków bardziej zrównoważonych ekologicznie w szpitalach oraz zachęcać pacjentów do diety roślinnej, zasugerował również, że organizacje zdrowotne mogłyby hodować warzywa w swoich własnych ogrodach.

Pora na postępowe myślenie oraz branie przykładu z Nowej Zelandii zanim będzie za późno dla nas wszystkich!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *