Często zdarza mi się kupować wegańskie batony białkowe, które wytworzone są tylko z orzechów i daktyli, jednak jest to dość drogi interes, więc postanowiłem zrobić swoje własne batony, które mają znacznie więcej białka i kalorii (a kalorie to spory problem osób ćwiczących).

Składniki (na 8 porcji):

160 g orzechów nerkowca (mogą być migdały)
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
150 g płatków owsianych
Masło orzechowe w proszku (można użyć odżywki białkowej, jednak masło orzechowe w proszku jest mniej przetworzone)
50 g syropu z agawy
60 g syropu z daktyli
45 g gorzkiej czekolady

Jak przygotować?

1. Wyłóż blaszkę 20×20 cm papierem do pieczenia. W wysoko-obrotowym blenderze umieść 120 g orzechów i blenduj przez kilka minut, aż wytrąci się nieco tłuszcz, resztę pokrój i odłóż na bok.
2. Dodaj pozostałe składniki oprócz czekolady, blenduj do uzyskania w miarę jednolitej masy, następnie wyłóż ją na blasze i mocno dociśnij, dociśnij odłożone wcześniej orzechy.
3. Nad wodą lub w mikrofali rozpuść czekoladę i polej wierzch, wstaw do lodówki. Po godzinie pokrój na 8 batonów i trzymaj w pojemniku w lodówce.

Wartości odżywcze w jednej porcji według serwisu Cronometer:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *