Wegańska kanapka o nazwie THIS Isn’t Bacon wchodzi do sprzedaży w 23 sklepach Coco di Mama na terenie Londynu od środy, 11 września. Według doktor Magdy Robinson jest lepsza na porannego kaca niż jej niewegański odpowiednik, dostępna jest na białym lub pieczywie z ziarnami w cenie £2.95, dodatkowo cała kanapka to jedynie 295 kcal w porównaniu do 492 kcal nie-roślinnego oryginału.

W wywiadzie dla Plant Based News doktor Robinson stwierdziła, że profil odżywczy wegańskiej kanapki jest znacznie lepszy niż bekonu, z bardzo niskim poziomem tłuszczu i tłuszczy nasyconych oraz znacznie niższą zawartością soli. Wysoka ilość białka sprawia również, iż jest ona sycąca. Bekon klasyfikowany jest jako substancja rakotwórcza typu pierwszego, czyli bezpośrednio powoduje nowotwory, jednak w wegańskim odpowiedniku brak substancji, które tego raka wywołują.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *