Miało być curry, jednak w trakcie gotowania obrałem nieco inną drogę – zaczerpnąłem inspirację ze starego przepisu, który jednak nie był zbyt aromatyczny, a kluczem tutaj są przyprawy (no i bakłażan, który im dłużej stoi w garnku, tym jest smaczniejszy, nazywam to paradoksem pomidorówki). W każdym razie udało się stworzy coś jadalnego, a nawet smacznego, więc przejdę już do przepisu;).

Składniki (na 5 porcji):

2 duże bakłażany
600 g pomidorków koktajlowych
1 duża cebula
2 puszki ciecierzycy (480g)
800 g ugotowanego ryżu basmati (160 g na porcję)
3 łyżeczki przyprawy curry
1 łyżeczka gochugaru (lub chili)
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Garść świeżej bazylii
5 łyżek gęstego wegańskiego jogurtu do podania (1 łyżka na porcję)
Sól i pieprz do smaku

Jak przyrządzić:

1. Podgrzej oliwę w garnku na średnim ogniu, dodaj cebulę i podsmażaj aż zmięknie (około 5 minut) mieszając by się nie przypaliła.

2. Dodaj pomidory , bakłażana, przyprawy, mieszając gotuj przez 2-3 minuty, aż całość nabierze aromatu. Następnie dodaj dwie szklanki wody, zagotuj całość, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu aż bakłażan zmięknie, około 15 minut.

3. Dodaj ciecierzycę i gotuj przez 2-3 minuty, tylko do jej podgrzania. Zdejmij następnie całość z ognia, dołóż bazylię i wymieszaj. Podawaj z ryżem basmati oraz wegańskim jogurtem.

Wartości odżywcze w jednej porcji według serwisu Cronometer:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *