Jakiś czas temu pod jednym z moich wysoko-białkowych przepisów znalazł się komentarz z zapytaniem o potrawy nisko-białkowe, dla ludzi z chorymi nerkami. Dzisiaj prezentuję więc Wam podwędzany owoc chlebowca w słodkim sosie Teriyaki na dywanie z podsuszonego szpinaku, podany z ryżem basmati. Ciekawy smak, owoc chlebowca konsystencją zastępuje mięso, więc nadaje się dla każdego, komu brakuje tego typu rzeczy.

Składniki (na dwie porcje):
1 puszka owocu chlebowca, tylko i wyłącznie wodzie, nie w syropie (280g po odsączeniu)
60ml Mirin (przyprawa japońska w płynie na bazie ryżu)
100ml octu ryżowego
60ml sosu sojowego
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka oleju sezamowego
4 garście szpinaku
2 marchewki
1 papryka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżeczka aromatu dymu wędzarniczego
Ziarna sezamu

250g ryżu basmati do zaserwowania potrawy

Najpierw odcedzamy dokładnie owoc chlebowca, a następnie wrzucamy go na patelnię z odrobiną oleju (jeżeli mamy dobrą patelnię to można uniknąć jego stosowanie), podsmażając go na średnim ogniu aż się lekko zarumieni.

W międzyczasie przygotowujemy marynatę do podsmażania, mieszamy cukier, mirin, ocet, sos sojowy, olej sezamowy, dym wędzarniczy oraz starty imbir i starty czosnek w miseczce, następnie zalewamy tą marynatą owoc chlebowca na patelni.

 

Podsmażamy owoc chlebowca w marynacie tak długo, aż stanie się on brązowy, a marynata mocno zgęstnieje (90% powinno wyparować). Chlebowiec delikatnie przewracamy co jakiś czas by dokładnie go otoczyć w marynacie i podsmażyć równomiernie.

 

W czasie gdy chlebowiec uzyskuje pożądany aromat kroimy paprykę tak by uformowały okręgi, koślawe trochę:), a marchewkę za pomocą obieraczki w cienkie paski.

Przed samym końcem na rozgrzaną patelnię wrzucamy szpinak by lekko nam się zredukował, nie stosujemy żadnego oleju, sucha patelnia tylko i wyłącznie. Gdy się zredukuje przekładamy go do miseczki, posłuży do dekoracji dania.

Chlebowiec podajemy z ryżem basmati podanym w papryce, wszystko na dywanie ze szpinaku oraz z „kwiatkami” z marchewki, całość posypujemy ziarnami sezamu.

Smacznego:)

Wartości odżywcze według serwisu Cronometer (przepis na 2 porcje, ze 125g ryżu basmati na porcję):

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *