A więc stało się, w ankiecie na stronie FB zdecydowana większość chce przepisów na moim blogu, oczywiście nie zabraknie tutaj również sylwetek wegańskich sportowców, jednak przepisy obecnie zyskały priorytet, wraz z wiadomościami ze świata weganizmu, które również chcieliście:). Dzisiaj przygotujemy więc bardzo prostą sałatkę, którą można przygotować w kilka minut, zdrowa, o ogromnej zawartości białka, komplet aminokwasów, żelazo, witaminy z grupy B i masa innych minerałów.

Składniki (na 2 porcje):
Puszka fasoli (dowolna, ja wybrałem mix trzech różnych), 240g po odcedzeniu
Puszka zielonej soczewicy (240g po odcedzeniu)
3 garście dowolnych liści, np szpinak, rukola, etc, ja użyłem mieszanki z Tesco
3 łyżki kaparów w zalewie (odcedzonych, ale zalewę zostawiamy!)
2 łyżki nasion słonecznika
2 łyżeczki mielonych nasion chia

Sos:
2 łyżki masła orzechowego
1 łyżka tahini
1 łyżka sosu Hoisin (może być też sojowy lub tamari)
1 łyżka octu
2 łyżki zalewy z kaparów
1 łyżka sosu chilli

Fasolę oraz soczewicę odcedzamy, następnie dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, mieszamy razem z liśćmi w misce, następnie wszystkie składniki sosu umieszczamy w mniejszym naczyniu oraz mieszamy do uzyskania jednolitej masy, jeżeli jest zbyt gęsty dodajemy więcej zalewy z kaparów.

Smacznego:)

Wartości odżywcze w jednej porcji według serwisu Cronometer:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *