Słodkie ziemniaki, czyli inaczej bataty, nigdy nie cieszyły się u mnie popularnością, nie za bardzo przepadam za ich słodkim smakiem, zawsze uważałem, że obiad powinien być słony, jednak postanowiłem dam im drugą szansę. Na komputerze wyszperałem przepis, który kiedyś zapisałem sobie w notatniku i powiem Wam, że wyszło coś bardzo ciekawego, potrawka z orzechową nutą oraz szpinakiem, prawdziwa bomba witaminowa i minerałowa, rozgrzewająca i niesamowicie sycąca.

Składniki (na 3 porcje):
4 małe lub 3 średnie słodkie ziemniaki
400g posiekanych pomidorów z puszki
100g szpinaku
120g masła orzechowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 średnia cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
500ml bulionu warzywnego
Sól i pieprz do smaku

Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Podgrzej oliwę na średnim ogniu w dużym garnku, dodaj cebulę i podsmażaj przez 10 minut często mieszając.

Wrzuć czosnek i podsmażaj przez kolejne 2 minuty, następnie dodaj przecier, ziemniaki, pomidory oraz bulion.


Wszystko dobrze wymieszaj, zagotuj, następnie zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut albo aż ziemniaki zmiękną (w przypadku większej kostki może to trochę potrwać). Dodaj szpinak oraz masło orzechowe, dokładnie wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

 

Wartości odżywcze w jednej porcji według serwisu Cronometer:

2 Replies to “Sudańska potrawka ze słodkiego ziemniaka, szpinaku oraz orzechów”

    1. Po prostu zwykły warzywny, może być organiczna kostka rosołowa, lub bulion, który ugotujemy sami:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *