Całkiem prosty przepis, nigdy nie próbowałem szakszuki, więc chciałem spróbować z czym to się je – myślę, że z pewnością zadowoli fanów pomidorowych smaków oraz oliwek, oprócz walorów smakowych jest to również bomba białkowa oraz minerałowa – ponad 50% zapotrzebowania na wszystkie niezbędne aminokwasy oraz masa składników odżywczych.

Składniki (na 2 porcje):
300 g ciecierzycy z puszki
100 g oliwek
200 g tofu, silken
300 g passaty
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 średnie pomidory, pokrojone
Szklanka posiekanej natki pietruszki
Szklanka posiekanej kolendry
2 łyżki oliwy z oliwek
1 duża, posiekana cebula
1 papryczka chili, drobno pokrojona (warto usunąć pestki)
1 łyżeczka cukru
5 posiekanych ząbków czosnku
Szklanka wody
1 łyżka cuminu
1 i 1/2 łyżki wędzonej papryki
1/2 łyżeczki cayenne
Sól i pieprz do smaku

Jak przyrządzić?
1. Podgrzej oliwę na dużej i głębokiej patelni, dodaj cebulę, chili oraz cukier i podsmażaj przez 5 minut na średnim ogniu lub aż cebula zacznie brązowieć. Dodaj czosnek, aż przestaniesz czuć jego „surowy” zapach.
2. Dodaj passatę, wodę, pomidory oraz przecier pomidorowy, zagotuj, a następnie natychmiast zmniejsz ogień. Dodaj cumin, paprykę, cayenne, sól, pieprz, ciecierzycę oraz oliwki i całość wymieszaj, gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut, następnie dodaj pietruszkę i kolendrę.
3. Wykrój z tofu 2 lub 4 kółka, a następnie połóż na wierzchu i lekko dociśnij, resztę tofu z wycinania dodaj do szakszuki. Nałóż pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu przez 10-12 minut. Podawaj z ciemnym chlebem.

Wartości odżywcze w jednej porcji według serwisu Cronometer:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *