Ostatnio stałem się fanem zupy ogórkowej, a jako że mam dwie lewe ręce jeśli chodzi o gotowanie to zawsze szukam przepisów jak najprostszych, dzisiaj więc zapraszam Cię na zupę ogórkową, która jest bardzo prosta, nawet dla mnie:). Jest to wersja dla leniwych, z kostkami rosołowymi więc polecam użyć organicznych kostek bez soli i tłuszczu palmowego oraz bez wzmacniaczy smaku.

Składniki (na 8 porcji):
1 kg ziemniaków
5 litrów wody
400 g ogórków kiszonych
Woda po ogórkach kiszonych
5 marchewek
3 korzenie pietruszki, lub 1.5 korzenia pasternaku
8 organicznych kostek rosołowych
Sól i pieprz do smaku

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, warzywa oraz ogórki zetrzyj na tarce (osobno). Zagotuj wodę i rozpuść w niej kostki rosołowe, wrzuć ziemniaki i gotuj przez 15 minut. W międzyczasie podsmaż potarte ogórki na patelni. Po 15 minutach włóż do garnka starta wcześniej warzywa i gotuj przez kolejne 15 minut, następnie dodaj podsmażone ogórki oraz pozostałą po nich wodę, chwile gotuj, a następnie dopraw do smaku.

Gotowe:)

Wartości odżywcze w jednej porcji według serwisu Cronometer:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *