Choroba Crohna to bardzo bolesne i nieprzyjemne schorzenie jelita, towarzyszą jej nagłe spadki wagi, biegunki oraz ostre bóle brzucha, na dzień dzisiejszy nie ma na nią lekarstwa, jednak niektóre leki są w stanie ją przytłumić do tego stopnia, że jej objawy pojawiają się sporadycznie.

Niedawny jednak przypadek opisany przez lekarzy z Kolegium Medycyny Osteopatycznej w Kirksville rzuca nowe światło na proces leczenia tej choroby, doktor Kelsea Sandefur, autorka publikacji naukowej mówi o zdiagnozowaniu u jednego z pacjentów tej choroby w Listopadzie 2014 roku, miał wówczas 25 lat, leczenie farmakologiczne rozpoczęte w styczniu 2015 roku nie przyniosło większych rezultatów w ciągu roku terapii. Według lekarzy jedynie 10% przypadków leczonych tradycyjnie zaznaje długoterminowej remisji.

Po dwóch latach przyjmowania silnego leku o nazwie Infliximab mężczyzna nadal odczuwał zmęczenie, ostre wzdęcia oraz silne bóle brzucha. W tym momencie, w marcu 2017 roku, mężczyzna do tej pory utrzymujący dietę typowo zachodnią (duża ilość mięsa, nabiału oraz produktów przetworzonych) odrzucił wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego oraz przetworzone ze swojej diety ze względów religijnych.

Pacjent stwierdził, że gdy spożywał wysoką ilość strączków, warzywa, owoców oraz zbóż symptomy choroby w ogóle nie występowały, natomiast gdy nie udawało mu się trzymać ścisłej diety roślinnej – powracały. Po 6 miesiącach stosowania diety ściśle roślinnej ścianki jelita pacjenta kompletnie się wygoiły (zdjęcia poniżej), natomiast po 18 miesiącach mógł odstawić wszystkie leki.

Powyżej zdjęcie przed dietą roślinną

Zdjęcie po 6 miesiącach kuracji na diecie roślinnej

Lekarze opisujący przypadek zwracają uwagę na dobroczynny wpływ błonnika, który sprzyja rozmnażaniu się dobrych bakterii w jelitach, w tym samym czasie lekarze z Wielkiej Brytanii bardzo sceptycznie podeszli do publikacji twierdząc, że o ile zawsze doradzają ograniczenie produktów przetworzonych to ścisła dieta wegańska może prowadzić do niedoborów, zwłaszcza narażonych na nie pacjentów z chorobą Crohna. Jak bardzo powinniśmy ufać lekarzom w sprawach diety? Niedawna publikacja z zeszłego roku pokazała, że lepiej zadać pytanie odnośnie żywienia przeciętnemu Kowalskiego z ulicy niż lekarzowi – jedynie 4% z nich potrafi udzielić prawidłowej informacji związanej z żywieniem osobom chorym.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *