Zawsze chciałem spróbować zrobić swoją zapiekanką pasterską – gdy jeszcze jadłem różne dziwne rzeczy najprostsza zapiekanka z Tesco kosztująca jakieś 80 pensów bardzo mi smakowała, jakiś czas temu kupiłem wegańską wersję – była jeszcze lepsza, jednak to co poczyniłem ostatnio sam z siebie przerosło wszystkie zapiekanki jakie tylko jadłem! Można ją przygotować na kilka dni (wystarczy przykryć i przechowywać w lodówce by potem wrzucić do piekarnika), w jednej porcji znajduje się 13g białka i ma mnóstwo innych wartościowych składników.

Składniki (na 8 porcji):
2 kg ziemniaków
Wegańska margaryna (np Naturli bez oleju palmowego)
Pół litra bulionu warzywnego
4 duże marchewki, pokrojone w kostkę
400 g pieczarek
2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy (np z puszki, po odsączeniu)
1 i 1/2 szklanki ugotowanego groszku (np z puszki)
Oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku, posiekane
1 średnia cebula, posiekana na drobno
Sos pieczeniowy – granulat, np Marigold
Sól i pieprz do smaku

Jak przyrządzić?

1. Pokrój pieczarki i podsmażaj na lekkim ogniu w rondelku aż cała woda z nich wyparuje, dodaj nieco soli by przyspieszyć proces.
2. Obierz ziemniaki i zagotuj w dobrze osolonej wodzie, w międzyczasie w drugim rondelku rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek oraz podsmaż na niej posiekane na drobno ząbki czosnku oraz cebulkę.
3. Gdy cebula i czosnek już porządnie się zeszklą dodaj cały bulion oraz marchewkę i gotuj aż ta zmięknie. Następnie dodaj soczewicę, groszek oraz pieczarki, możesz też dodać nieco wędzonej papryki do smaku.
4. Gdy ziemniaki się ugotują rozgnieć je wraz z wegańską margaryną, odstaw na później.
5. Gdy już większość bulionu z warzyw wyparuje zmniejsz nieco ogień i stopniowo dodawaj do nich granulat pieczeniowy aż całość będzie gęsta.
6. Do żaroodpornego naczynia przełóż warzywa w sosie, następnie na wierzchu rozłóż pure ziemniaczane, zrób widelcem linie jak na zdjęciu, rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz aż ziemniaki się przyrumienią. Jeśli chcesz odstawić danie na później nie wkładaj go do piekarnika tylko przykryj i trzymaj w lodówce – upiecz w piekarniku gdy będziesz mieć na nie ochotę. Smacznego:)

Wartości odżywcze w jednej porcji według serwisu Cronometer:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *